Att sova eller vara vaken

Jag kan inte sova. Allt är perfekt, lagom varmt, mörkt, tyst och mätt. Ändå ligger jag och tittar i taket. Jag tvingar mig självklart att blunda med jämna mellanrum men det går inte alls. Igår hade jag gjort allt i min makt tycker jag själv. Drack inget kaffe efter 16 tiden, åt lagom mycket middag, vädrade och satt på mig lagom varma kläder att sova i. Jag tränade extra mycket igår för att jag trodde att om jag var riktigt trött i kroppen så skulle det vara lättare att somna. Planen gick sådär, kroppen var jättetrött men inte huvudet. Jag tror att jag somnade vid 03.30, jag kan komma ihåg att jag tittade på klockan sista gången vid 03.20. Klockan ringde 06.24 prick. Jag vet inte riktigt vad jag ska känna. Det värsta är ju att man inte vet om man ska ligga kvar och rulla tummarna, läsa en bok eller gå upp och sätta igång ett bullbak eller en storstädning. Vad hjälper? Jag satsade på korta frekvenser av bokläsning och att ligga kvar. Wallander hann bli knivhuggen i Malmö, få barn och flytta till Ystad. Men relationen till konstnärspappan är fortfarande lite knepig. (Jo, jag läser om alla böcker… jag vet att pappan dör och Wallander blir gammal.) Och så här med facit i handen hade jag ju hunnit med fyra timmar av effektiv städning.

Jag hade ofta problem att sova när jag var liten. Jag skakade liv i mamma och vi satt i köket och intog en speciell dryck i mycket små glas. Nu tänker jag inte skriva vad vi drack för då kommer barnavårdsnämnden att komma, till och med så här i efterhand när jag är 38 och ett halvt. Men idag ska jag åka iväg och köpa mig en ny fräsch flaska. Vad tror du mamma? Vitt eller rött? 

2 thoughts on “Att sova eller vara vaken

 1. Lena HH

  Jag skulle vilja föreslå det klassiska röda.

  Portvin – inte bara för morfar eller farfar !
  Portvinsfakta
  Allt portvin kommer från Dourodalen i norra Portugal, som är ett av världens äldsta vinodlingsditrikt. Det som vi idag kallar portvin får sin speciella karaktär genom att druvsprit, brandy, tillsätts under jäsningen. IPortugal dricks portvin i ett speciellt glas med skuren kant, så att näsan får plats.
  Några portvinstermer:
  LBV: Late Bottled Vintage. Ett vin från ett enstaka bra år, som tappas 4-6 år efter skörd.. (Portvin är annars ofta blandningar från flera år).
  Ruby: Ett ungt, mörkt portvin med kraftig smak.
  Tawny: Ett mildare, bärnstensfärgat vin som lagrats betydligt längre på fat.
  Vill Du vea mer om portvin finns en uppsjö av information på webbplatsen Portvin i Norden. Adress: http://start.at/port

  1. Som jag minns det så var det alltid Tawny vi drack… men det var ju så länge sedan att knappt minns. Jag håller med att det klassiska röda funkar i alla väder och till det mesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s