Det är perfekt att hyra

Vi intalar oss att det är praktiskt och bekvämt att hyra ett hus. Att vi slänger en säck med guldpengar i sjön varje månad är något vi försöker blunda för. Eftersom vårt liv inte har någon tidsplan så har vi valt att bo kvar i ett 7-8 år gammalt hus som vi hyr av en mycket trevlig man. Vi har ju också vårt hus kvar i Sverige som en livlina, det känns skönt att veta att vi har någonstans att ta vägen. Den dagen vi ska flytta hem vill vi ju bo precis på samma fläck där vi bodde tidigare. Att vi nu bor på 350 kvm till har vi inte funderat mycket på. Det löser sig den dagen vi står där på våra 200 kvm.

Hyr man ett hus gör man inte mycket. Inga tapeter sätts upp, inga väggar målas, det är ju ändå inte vårt hus. Gardiner behöver man inte eftersom det inte riktigt känns som hemma. Hyresvärden fixar och lagar om det är något enormt som går sönder men små saker fixar vi själva. Små saker har hittills varit en sned stupränna, ett sprinklerhuvud på gräsmattan, någon droppande kran och en gräsmatta att klippa. Elen på nedre botten funkar sådär men det har vi lärt oss att leva med.

Så gick diskmaskinen sönder. Den slutade inte att funka men den diskar lika illa som jag crawlar. Bottenläge. I praktiken är allt mer smutsigt efter 2 timmars intensivdiskning. Vi har försökt allt, rensat, skrubbat, fejat, skakat, svurit och övertygat hyresvärden att den faktiskt inte funkar… och nu är äntligen en ny beställd och borde komma inom två veckor. Det känns ju bra. Även om vi fortfarande kämpar med den gamla ett tag till.

Vi har haft lite problem med värmen och varmvattnet. Men eftersom det blev sommar och varmt så kändes inte det problemet så akut så vi sköt det framåt. För ett par veckor sedan blev det höst och kallt och då ångrade vi bittert att vi inte hade gjort något tidigare. I fredags fick vi äntligen värme och obegränsat med varmvatten efter ett tre timmar långt besök av en trevlig värmeman med skoskydd.

Och så andades vi ut… allt funkar hyfsat och det känns som mailväxlingen med hyresvärden kan minska lite nu. (Det krävs många mail för en ny diskmaskin.)

Vi dricker inte direkt vattnet i kranen. Det är inget fel på det men vattnet som går via filtret i kylen smakar bättre och är dessutom avkalkat så inte Juran skär ihop. Brjann skulle ta vatten igår och själva tryckknappen hakade upp sig. Vattnet slutade inte rinna och spärren satt fast. Efter många om och men fick han stopp på den och fick nu torka hela köksgolvet från filtrerat och smaskigt iskallt vatten. Skrot, nu måste ännu en sak beställas, hämtas och bytas ut. Kvällen närmar sig och vi börjar med maten. Bakpotatisarna ska in i ugnen och jag drar i handtaget. Ugnen går inte att öppna. Det känns som om någon står bakom hörnet och skrattar högt. Ugnsluckan är låst. Den går upp 2 cm och sedan är det tvärstopp. Vi trycker och söker på nätet och gör allt det står att man ska göra. Luckan sitter fast. Det enda som funkar är lampan, den går inte att stänga av alls. Till slut ger vi upp och micrar potatisarna och lägger sedan dessa på grillen. Köttbitarna åker sedan på grillen och allt är frid och fröjd. Vi kommer att få mat i magen ikväll också. Och då tar gasen slut…

Nu måste vi börja maila igen…

Och så kom Johanna ner i morse och klagar över att det var kallt vatten i duschen imorse, det var något fel på kranen enligt henne… den gick inte att vrida hela vägen åt sidan… Jag vet inte men det känns som om det är dags att flytta och hitta ett nyare hus.

2 thoughts on “Det är perfekt att hyra

  1. Mariana

    hmm.. Jag är själv rätt trött på att hyra hus! Att äga ett hus “ett drömhus” vore så mycket enklare ibland… fast Var? Det är frågan…Hoppas allt löser sig för er…
    Jag måste själv ta tag i att hitta en rörmokare…det droppar från kranen inte mycket men….fast jobbigt att ta tagi. Du får en tid mellan 8-17 där du skall vara hemma. NEJ, Tack inte denna vecka då vi har lov….
    Ha det gott, kram Mariana

    1. Ja, det är verkligen både och… Säg till när ni vet var drömhuset ligger… jag funderar fortfarande. Bonn? Seattle? Stockholm? Har ni fortfarande alla barn på er sida av Atlanten?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s