Sol, sovmorgon och vi skickar en tanke

Idag är dagen då vi hedrar och tänker på alla veteraner. Det är Veterans Day. Barnen har ledigt från skolan och det känns lite som långfredag, fast utan påskafton, för imorgon är det skola igen. I går var det assembly på barnens skola i “veteran-anda”. Det sjöngs patriotiska sånger, lästes dikter och brev, inte ett vuxet öga var torrt, inte ens mina två. Men… så är det ju ofta i och för sig. Det räcker att höra en barnkör eller nationalsången så är det kört. Åtta farbröder satt längst fram iklädda sina upputsade uniformer och tog del av sången och allt det vackra, bara det gör att man får tårar i ögonen för då går tanken till sina egna raringar i himlen. Rektorn bad alla farbröderna ställa sig upp och berätta var de hade tjänstgjort. En rysning gick igenom kroppen, käpparna klapprade mot gympagolvet samtidigt som några tårar tårkades bort med uniformsärmarna… Det kan vara lite klurigt att snabbt ställa sig upp om man tjänstgjorde under andra världskriget, Korea och Vietnam, kroppen kan ju bli ju lite stel efter sådär 88-90. Alla höll andan och allt gick bra. Jag drömde mig tillbaka till Omaha Beach och landstigningen, vackra monument, ostron och musslor. Sist vi var där hoppade fiskarna högt över vågorna, vattnet var iskallt när vi badade och monumenten isgrå och fastnade i minnet för att plocka fram en sådan här dag.

Omaha Beach, Normandie Frankrike

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s