En liten värld

Ibland slår det mig hur allt runt omkring oss har förändrats på kort tid. För 16 år sedan bodde jag en kort tid i Belgien, då skrev jag vanliga brev hem, vanliga brev på papper. Då var mobilerna stora som tegelstenar och det knastrade fortfarande på telefonledningarna när man ringde utomlands. Nu kommunicerar alla via mail och text, det är knappt att man ens ringer mer än till sina närmaste.

För en fyra, fem år sedan bad jag barnen ringa ett samtal när vi var hemma hos min mormor. De stod och stirrade på telefonen länge och väl innan de bad om hjälp. Det fanns inga knappar! De hade aldrig sett en telefon med snurrskiva på. Kom ni ihåg när Telia Respons telefonerna kom, så häftiga och så dyra!

Alldeles nyss läste jag lite mail och blev pingad av ett par vänner från olika håll. En liten kusin till barnen från Sverige som frågade hur läget var idag, en granne från Uppsala som hade en kort fråga och en kompis från tidiga pluggtiden från pedagogen, numera bosatt i Afrika. Hur konstigt är det inte att chatta med sina vänner och bekanta så som om de satt i rummet bredvid. Seattle – Uppsala – Sudan – världen har krympt!

När vi åkte hem från träningen idag konstaterade dotter nr 3 att hon fått numret till en av sina nya klättringskompisar. Vad bra att du har fått hennes hemnummer sa jag, då kan ni ju ringa och ses. Men då kom det gapskratt från baksätet. Herre jösses så pinsamt, hemnummer! Varför skulle man ringa hem till någon!? Mamma, vi ska bara texta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s