Det finns inget att lägga ner

Seattle ligger långt bort från Sverige. Nästan så långt bort man kan komma utan att trilla ner från kanten. När vi flyger byter vi flyg på halva vägen, skulle vi åka båt så gissar jag att halva sommaren skulle gå åt. Tåg är ju uteslutet, det tar ju abrupt slut vid östkusten. Det är alltid småjobbigt att hitta det man vill ha. Böcker måste beställas i god tid, saker flygas hit av bekanta och annat löst folk som man egentligen känner. Mat ska vi ju inte ens fundera på om vi nu inte räknar in pastaälgar som en delikatess. Jag vet några i min familj som skulle döda för en falukorvsring, sorgligt nog. Själv skulle jag nog kunna göra detsamma för ett ugnsbakad dansk pastej.  

Här finns ingen ambassad, inte heller någon svensk kyrka med svensk präst. Inte ens någonstans i närheten. Vi måste flyga långt. Vi har än så länge inte haft några större problem så vi har behövt ambassadhjälp och än så länge har jag klarat mig utan svenska kyrkan här. Men då vet jag ju att jag kan lita på våra vackra byggnader och förträffliga människor när vi åker hem på sommaren. Men visst skulle det vara härligt med en riktig midnattsmässa eller en gudtjänst utan krimskrams och på svenska då och då. Och det skulle ju vara bra om man slapp åka till Sverige för att förnya sitt pass. Och det skulle vara ett förträffligt sätt att träffa svenskar och om barnen skulle vilja konfirmera sig. För oss skulle en ambassad och en svensk kyrka vara lyx och en gulkant men för många andra är det en livsnödvändighet. Det finns de som bott utomlands länge, som bor på platser som är lite stressande och som behöver hjälp eller en vän. Då gör kyrkans personal utomlands mirakel och likaså ambassadpersonalen. 

Svenska kyrkor utomlands hotas | Brännpunkt | SvD

One thought on “Det finns inget att lägga ner

  1. Carolina

    Men pass kan du skaffa på konsulatet i vår. De har en mobilpass station som kommer hit i maj och någon gång i höst.Upp med humöret.
    Jag vet av erfarenhet att om du skulle flytta hem till Sverige så kommer du sakna USA. Tänk dig tanken att inte kunna åka och och handla när du vill för att affärerna har stängt. Du kommer sakna att kunna köpa märkeskläder så billigt. Det är alltid svårt att parkera i Sverige.

    OCH det är mycket mörkare i Sverige än här.Idag gick solen upp 8:31 i Sverige och ner 15:39.Att jämföra med Seattle: där den gick upp 7:41 och ska gå ner 17:04. Det är 2 timmar och 10 minuter mer dag….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s