Varför köpa äpplen från Nya Zeeland?

Jag tog mig en tur till Trader Joe’s idag. Trader Joe är en matbutik som ligger som nummer 2 på min lista efter Whole Foods. Det är små butiker, mycket ekologiskt och ganska mycket udda och annorlunda varor. De har tex ett otroligt bra och prisvärt sortiment på nötter, torkad frukt, choklad och rökt lax. (Mamma, idag fanns den syltade ingefäran i hyllan igen efter ett halvår utan. Måste fråga varför den har varit borta nästa gång jag kommer dit.) Jag fyllde vagnen med bananer, rökt lax, cashews, ett nät med avokado, några chokladkakor från Normandie minsann, en bit ost och så skulle jag ha lite äpplen. Det käcka är att de har småäpplen som passar bra i lunchväskorna så jag dök på dessa. Det fanns två olika att välja på. När jag började lusläsa skyltarna såg jag att en sort kom från Washington och en från Nya Zeeland, och de båda kostade lika mycket 2lbs 2.99+skatt. Staten Washington är vida berömd för sina fruktodlingar och speciellt för sina äpplen. Jag kommer aldrig glömma när vi passerade fälten med äppelträd på väg till Lake Chelan förra året. Överväldigande! Varför väljer man att köpa in äpplen från Nya Zeeland under äppelsäsongen. 15-20 timmars flygresa bort. Det verkar ju inte vettigt. I vår fruktkorg ligger det ett kilo äpplen från Washington.   

För mycket av det goda | Matkultur | SvD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s