Oändliga 2020

Ett år har aldrig känts så långt. Oändligt. Det känns som om det var mars förra veckan och vi blev ombedda att hålla oss hemma och för oss själva. Nu är det augusti och vi är fortfarande hemma. Vi är där vi är. Hänger här omkring. När vi lämnar huset så har vi obligatorisk ansiktsmask och håller avstånd. Fortfarande. Och det fortsätter. Arbetsplatser och skolor är fortfarande stängda och kommer att vara stängda under hösten. Det är till och med bestämt på vissa håll att det inte blir något jobb på plats förrän nästa sommar. Det är inte speciellt muntert. Vi Zoomar och Teamar med vänner och kollegor. Håller kontakt, tappar kontakt, försöker ha naturliga relationer men allt är ändå upp och ner. Inget känns egentligen naturligt. Hur bra vore det inte med en riktig kram när man träffar någon man saknat och tycker om. Det kanske kommer att hända nästa år eller så.

Ansiktsmask är obligatoriskt och det är -no mask, no service- som gäller överallt, i mataffärer, apotek, sjukhus, restauranger, Starbucks etc. Det är bara att gilla läget. När jag springer i skogen och möter någon är det bara att täcka munnen och näsan. Det är lite underligt. Många är lite nervösa eller kanske det är ett uttryck av att de är obekväma, vad vet jag. Det är i vilket fall som helst en konstig värld vi lever i just nu.   

Vädret har varit toppen i några veckor och löprundorna har duggat tätt. Det är lättare att hålla humöret uppe när solen skiner. Håret är något blondare och kroppen aningen solbränd. Jag har bott in mig i ett par gamla jeansshorts hela sommaren, inte min bästa look. Jag vet att jag har normala, hyfsade kläder någonstans men det känns så otroligt avlägset att klä på sig något snyggt. Garderoben är stängd och halvt förbommad. Hundarna har konstant sällskap och underhållning, de är nog till och med lite trötta på att alltid ha folk omkring sig. Vi sitter ute morgon och kväll, och lite däremellan. Vi delar trädgården med kaniner och kolibris. Frukosten brukar intas under ett träd i trädgården där hundarna njuter före 8, innan solen blivit för varm. Den yngre jagar kaniner och den äldre övervakar vår trädgård som hon anser är hennes privata State Park. Vi äter utomhus varje kväll, spelar spel, sitter ute längre än vad grannarna gillar gissar jag. Det är lördag hela veckan här. Men så ringer ju klockan ändå tidigt. Vissa börjar 4 på morgonen några dagar i veckan, andra börjar jobba framåt förmiddagen. Tack och lov är nattföreläsningarna på Sverigetid över. Två barn (som egentligen är vuxna nu) fortsatte studierna över sommaren så det är inte mycket till sommarlov med både extrajobb och plugg. Jag har haft träningstid kl 6 ett par dagar i veckan under juli-augusti, det är ju lite stelt och knarrigt innan man vaknar. Dudley är alltid sugen på en tidig morgon och vaknar med humöret på topp.

Jag har hittat en liten avskild plats i en av skogarna jag springer, en liten sandstrand som gjord för några få personer. Jag och någon barnen knatar dit några timmar och badar, dricker kaffe, plockar färgglada stenar, äter bullar och tittar på sjöplanen som startar och landar. En sandstrand, om än liten,  och klart vatten, vad mer kan man önska när vädret är fint.

Mycket mer än så gör vi inte. Eller jag springer en hel del, knatar runt i skogen, skubbar uppför berg i sakta mak och flyger ner. Joggar när kroppen är knakig, spurtar när värmen har mjukat upp gamla leder. Går kraftfullt när det är alltför brant, hikar när det är riktiga berg. Skuttar lätt som en gasell när viljan infinner sig vilket är nästan aldrig. Skuttandets tid verkar vara förbi, det lutar mer åt struttande. Så lätt men ändå så svårt. Så nedbrytande men ändå så upplyftande och helande för kropp och själ. Logiskt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s