Jag kommer att betala studiemedel till jag dör (och då får mina barn ta över)

Tänk att ett brev kan göra att jag får hjärtklappning, blodsmak i munnen och blir kväsvag. Jag vet inte vad jag har att vänta, pest eller kolera. Egentligen är det en ganska obefogad rädsla eftersom jag alltid har skött mina affärer. Brevet som kom var från CSN.   

Jag har läst sammanlagt 16 terminer vid två tillfällen, två utbildningar och har faktiskt tagit mina poäng plus några extra, jag degade inte runt alltför mycket. De sista två terminerna hade jag läst slut på mina studiemedel och vi klarade oss utan inkomst från mig. Ni kan ju själva räkna ut hur många poäng det blir, lite nördvarning. Ni kan ju också räkna ut ungefär hur enorm min studieskuld är, i stil med ett mindre lands statsskuld.

När jag sedan jag började jobba så betalade jag självklart min uträknade del. Eftersom jag har lån från två olika tidsperioder så fick jag börja betala mina gamla studiemedel medan jag läste och tog nya studiemedel eftersom det då räknades som inkomst. Jag tog alltså studiemedel för att betala studiemedel. Fortfarande är det så att jag betalar på två lån, två räkningar varje kvartal och dessa är oberoende av varann, 4% av inkomsten två gånger. När vi flyttade hit fick de fullkomligt spel. Nu ändrades allt, min inkomst, min adress och de förutsatte att jag skulle fuska mig igenom min utslandsvistelse. De hotade med att om jag inte uppgav exakt inkomst skulle de dubbelkolla med IRS, tre gånger. Trots att jag sköter mina finanser (eller egentligen min man) tappar jag fattningen varje gång jag får ett brev med CSN logon. Jag har inte gjort något fel med ändå känns det alltid som om jag har gjort något livsavgörande fel. Idag kan jag pusta ut… i brevet stod det att jag bara var skyldig lite drygt 200 kronor till innan årets slut. Men om tre veckor börjar ett nytt år och då…

3 thoughts on “Jag kommer att betala studiemedel till jag dör (och då får mina barn ta över)

 1. Märy

  Dessa jävla studieskulder! Jag betalar också av på två olika lån. Annuitetslån och ja, nu kan jag inte komma ihåg vad det andra heter. Lån tagna före och efter 2001. Och ja, jag får också betala av tills jag dör eller rättare sagt jag har 25 år på mig…så jag hoppas det är avklarat före jag dör.
  Men som min pappa sade (och även min man), man får se det som en investering i sig själv. Utan CSN skulden hade jag inte suttit här idag, vem vet var jag hade varit.

  Ha det bra!
  MarieW

 2. Kajsa Källsen Bernhardsson

  Jag känner med dig! Har liknande känslor och upplägg! Ludde får ta hand om CSN eftersom jag också har två olika lån. Mina förträngningsmekanismer är förträffliga ibland! Hoppas ani får en härlig Jul och Nyår! Det var ett tag sedan millenuimfirandet i Västerås, eller hur! Kram Kjasa och familjen.

 3. Marie, helt rätt, se studierna som en investering!
  Kajsa, skönt att höra att det finns fler som förtränger jobbiga saker.

  Just idag har jag svårt att tycka att jag gjort en bra investering men jag jobbar vidare… Åt precis massor av sushi för att öka på omega nivån i hjärnan och toppade med en kaviarmacka. Smart eller hur! Kanske jag ska söka en ny utbildning i kostvetenskap… det finns säkert några nya lån man kan ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s