ArgA tAntEN jobbar på sin positiva sida

Jag har förstått på flera av mina läsare (oj, det lät stort) att ni surar lite över min negativa inställning till IKEA. Jag ska snart släppa det för ett tag och leda in livet på mer positiva banor. En sista punkt bara. Det handlar inte bara om att jag gillar Marabou osv egentligen tycker jag att Marabou är en skitprodukt med mängder av slaggprodukter i och allt annat än choklad. Saken är den att när IKEA, KF och ännu mera ICA väljer att ta fram sina egna märken så beror det ju på att de upptäcker att de kan tjäna pengar och inte så mycket göra en bättre produkt. Vem vill inte tjäna pengar? Vill vi egentligen ha en sämre produkt. Men stora företag har stora förpliktelser. De ska föregå med gott exempel, släppa in nya produkter som skapar en bättre marknad och matmångfald och inte bromsa marknaden. Men det som händer är att butikernas utbud minskar och bli mer enkelriktat och alla små aktörer får mindre hyllplats eller tas ur bruk. De små som ofta har en bättre men lite dyrare produkt och ofta ett bättre och nyttigare sätt att producera sin vara. Det är ju precis det vi idag ofta efterlyser, gårdsproducerat, familjeägt, småbruk, ekologiskt osv. Vi vill ju veta var maten kommer ifrån. Konsumenten får inte ens en chans att att göra ett eget val för att någon annan väljer åt oss. Vi får i slutändan färre valmöjligheter. Vi vill välja själva eller hur? Det är en av anledningarna att IKEAs förändring stör mig. Och så självklart att deras svenska mat och ansikte utåt inte är svenskt. Tänk på hur du handlar. Jag är absolut inte något föredöme men undviker alltid t ex ICAs egna varor och betalar hellre några kronor mer för ett “riktigt märke” (när jag är i Sverige).

Men… här har det varit mulet och lite duggregn för att tala om något neutralt. Skönt tycker jag men jag hinner nog ändra inställning innan veckan är slut. Det känns ganska bra att hösten är påväg. Idag har jag firat födelsedag och njutit varje sekund. Jag är pigg som en fjolårskalv och lika smärt som en ungbjörk och halva livet har passerat i ett vingslag. Jag har börjat inse min begränsning och förstår helt mentalt att jag inte kan springa ett helt maraton med en axel som gnisslar och mindre än en månads seriös löpträning. Jag är uppe i ca 50km i veckan men inser att det är lite lite och att det har gått lite fort. Jag sliter sönder benen och kanske är det så att jag ska backa lite och dra ner lite på tempot. Det får bli som det blir vid starten, jag kanske till och med får promenera runt banan. Ett moget beslut av en ett år äldre kvinna.       

2 thoughts on “ArgA tAntEN jobbar på sin positiva sida

 1. Carolina

  Ja men många av dina läsare håller också med dig om IKEA.! Berätta gärna vilken mailadress till Ikea du använde så kanske vi kan maila massor av mail till dem….

  Ikea kanske inte finns till för att förse oss utlandsvenskar med svensk mat, men det jag inte fattar är att de inte förstår vilka gratis arbetande reklam pelare vi svenskar HAR VARIT för IKEA.

  Att de då skulle kunna förse oss med lite godbitar som Kalles kaviar och pärlsocker av riktig kvalitet istället för skräp som ett litet tack vore fint. Deras matavdelning kommer kan inte ge dem speciellt mycket pengar i framtidens snarare självdör den.

  Men åtminstone jag har trott att det var lite av Ikeas idé. På samma sätt som deras varmkorv för 4kr ska vara just billiga så att alla är mäta och glada då de handlar, inget man tjänade pengar på så trodde jag att tanken var att alla expat svenskar ska vara glada så de med varmhand rekommenderar Ikea och de svenska produkterna som finns där ( och då inte bara maten) Men denna id’e verkar inte finnas. Kanske fanns den aldrig utan vi gjorde gratisjobbet åt dem bara för att många av oss är blonda;-)

  En till grattis kram också!

  Carolina

 2. Ja, visst kan man tycka att de skulle kunna vara lite snällare och hjälpa oss med lite Kalles, Abbas, sirap, pärlsocker och prinskorv. Lite good will vore snällt efter all gratisreklam de har fått genom oss. Och jag är ju inte ens blond 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s