IKEA Food Service ABs unika produkter

Kontakten med IKEA har varit lite sval de senaste dagarna. Jag har skickat några mail fram och tillbaka angående deras allt sämre sortiment på matavdelningen. Jag har fått svar inom 48 timmar precis som de lovar men svaren har varit allt annat än genomtänkta. Det har stått ungefär tack för att du hör av dig till oss, vi uppskattar dina åsikter. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att de uppskattar mina åsikter det minsta, då hade jag fått vettigare svar. Till slut fick jag ett svar från IKEA Sverige där det stod att de uppskattade mina synpunkter men att jag borde höra av mig till IKEA Seattle. Men vad bra… det är ju det jag har gjort ett antal gånger och they value my opinion too. Men nu tyckte jag att jag ville ha ett svar så jag skrev igen och bad att få ett vettigt svar. Jag skrev att jag visste att detta inte var ett problem för IKEA Seattle utan ett beslut taget i själva IKEA hjärtat i Sverige. Moget av mig, eller hur. Jag blev upprörd över att de behandlade mig dåligt och som helt inkompetent via mail. Men… jag fick ett svar och en ursäkt att de lämnat löjliga svar. En liten vinst. Men det trista var att de också skrev så här:

Det är ledsamt att du upplever att kvaliteten på våra produkter har försämrats sedan vi lanserat produkter under vårt eget varumärke. Jag har full förståelse för att du som utlandssvensk uppskattar de traditionella svenska varumärkesprodukterna. För oss på IKEA är det dock ett naturligt steg att utveckla och sälja unika IKEA produkter under vårt eget varumärke, med samma fokus på kvalitet till låga priser som tidigare, och med möjlighet att säkra att sortimentet lever upp till våra riktlinjer vad gäller kvalitet, ingredienser, produktion m m. Våra egna produkter bygger precis som de tidigare på svenska recept och traditioner. Utdrag från mail från Josefine Hallberg IKEA Food Services AB

Så deras mål är alltså att utveckla unika och sälja unika IKEA produkter. Jo visst är Billy bokhyllan unik i sin platta låda som går in i bakluckan men kom inte och säg att IKEA senapssill, mjölkchoklad, knäckebröd är utvecklade och unika produkter. Det är dåliga kopior! Och frågan är vad IKEA skulle tycka och tänka om Billyhyllan och Poängfotöljen blev dåligt kopierade men kallade för unika och utvecklade produkter, det är ju ändå samma men en billigare ritning och ser nästan lika bra ut. Jag tycker att det rimmar illa att säga att IKEAs matprodukter är unika, utvecklade produkter med god kvalitet.

Visst är det ledsamt att jag upplever att produkterna som ett sämre alternativ och visst uppskattar jag de traditionella varumärkena mer. Och visst är det tråkigt för IKEA att jag kommer att bli “arga tanten” i deras mailregister för att jag kommer att fortsätta maila. Vare sig IKEA vill eller inte så är de ambassadörer för Sverige och just nu skulle inte jag betala ut lönechecken från UD. Jag tror att jag skulle rycka undan mattan och dra in alla statliga bidrag. Jag tror att IKEA Food Services AB borde börja läsa på facebook sidor, på bloggar och i tidningar för utlandssvenskar. Det är betydligt fler än jag som bråkar och känner sig missnöjda. Ledsamt IKEA, men jag tänker inte plocka upp er ur Sverkers soptunna, locket är nu förseglat på obestämd framtid.   

IMG_1074

Så här trevlig och innovativ design är det på IKEAs Skorpor Kardemumma. Minnen från 70-talets Konsumhyllor då blåvitt hade sin storhetstid med sitt bordsmargarin, tandkräm och marmelad med snålåttans evighetsmärke på. Slänger man ett getöga på förpackningen så kan man ju känna att det kommer att smaka mumma.

9 thoughts on “IKEA Food Service ABs unika produkter

 1. Eva Stenvide

  Hej, trots att jag bor i Sverige och har en annan valfrihet beträffande inköp v livsmedel finner jag IKEA’s övergång till enbart EMV/ Private Label oerhört provocerande och tråkig. Tyvärr är trenden med EMV tydlig i Sverige om man ser till ICA, Axfood, Bergendls mfl stora kedjor. Än finns en valfrihet men hndeln driver själva på utvecklingen av EMV och exponerar gärna sina EMV strategiskt i hyllan. Konsumenterna har blivit fartblinda och tycks inte ens ifrågasätta hur det är möjligt att producera ett stort paket cornflakes för 5 kr, när det ledande varumörket kostar över 24-25 kr. Nånstans är det någon som förlorar pengar eller tjänar extremt dåligt på ett avtal man knutit med en livsmedelsjätte. Det säger sig självt att kvaliten bara kan nå upp till en miniminivå. Eftersom IKEA ger samma standardsvar till alla kring varför de gått över till enbart EMV för att ha full kontroll över recept och produktion så har jag bett dem skicka över en komplett ingrediensflrteckning över alla sina EMV-produkter. Jag har flera livsmedelsintoleranser och hittills har många produkter i deras EMV inte varit genomtänkta beträffande vanliga matallergier och intoleranser. 25 nya medarbetare lär ha anställts i Helsingborg, just för att jobba med deras EMV om jag är rätt underrättad via medier.

  Mitt mail skickade jag i fredagskväll. De 48 timmarna för ett svar gäller kanske inte i helgerna./ Eva

 2. Runa

  Snubblade in här av en slump och blev så glad när jag såg att det var fler än jag som inte gillar IKEAS billiga efterapningar på matfronten. Jag har just kommit hem från IKEA i Bryssel och provsmakat lite av maten jag köpt. FY, är det enda jag kan säga. Och när jag skulle jämföra innehållet i deras Smörgåskaviar med Kalles kaviar så upptäckte jag att de inte ens har någon näringsdeklaration…. Finns det inget upprop på Facebook man kan gå med i? Till vem adresserar man klagomåls e-mail? /Runa

  1. Hej Runa,
   Det finns diverse sidor på facebook som man kan gå med i och försöka sprida sin åsikt. När jag klagat till IKEA har jag gått via kundtjänst på deras webbsida både här i USA och i Sverige. Ibland får man ett automatsvar tillbaka där de säger att de ska öka kvaliteten i sina varar osv. Då har jag helt enkelt svarat och bett dem om ett riktigt svar. Det gäller att ligga i lite och tjata. Jag vet inte om de egentligen tar till sig klagomålen eller om det vara läggs till handlingarna. Det kan ju inte vara så stora pengar att tjäna på lite pepparkakor och pärlsocker så jag gissar att de kanske väljer bort oss utlandssvenskar för att det inte betalar sig.

 3. NM

  -Gammalt men forfarande mycket relevant:

  ……………………………………………………………….

  För- och efternamn: Michaël. M
  Telefonnummer +41-44 396 xx xx
  Produktnamn: Kalles Kaviar,Abba, Marabou, Faluknäcke etc.
  Ämne: Svenska väletablerade märkes varor.

  Beskriv ditt ärende så utförligt som möjligt

  Svenska livsmedel pa IKEA

  2 ggr i manden gar jag liksom flera tusen utlandssvenkar till IKEA för att handla svenska basvaror som vi vuxit upp med. IKEA har under Ingvar Kamprads tid dokumenterat sig som ett svensk företag och har även i manga delar av världen representerat svensk husmanskost kultur.

  Jag undrar om Ingvar Kamprad verkligen är meveten om att företaget idag har ersatt kända svenska varumärken med undermaliga “private lables” som pa inget sätt kan ersätta sina berömda företrädare. Livsmedelsdelen kan inte vara en livsviktig sortimentsdel där IKEA är tvungna att förbättra marginalerna genom att bega “helgeran”. Var ska nu alla utlandssvenskar julhandla. Det julbord som utannonserats har litet att göra med ett äkta sveskt traitionellt jubord. Den sortiments-förändring som nagon kostnadsjagande okunning person hos IKEA nu haller pa att genomföra kommer inte att visa sig vara en investering som leder till ökade marginaler för livsmedels avdelningen, utan endast en image förlust bland svenska IKEA-kunder.

  Jag skulle uppskatta att fa Er förklaring till det skedda och om Ingvar Kamprad är informerad om den sortiments förändring som genomförts. Annars
  atar jag mig gärna att informera honom.

  Zollikon, Schweiz, November 25, 2011.

  Michaël M

  ……………………………………………………

  From: IKEA FOODSERVICES [mailto:foodservices@ikea.com]
  Sent: Dienstag, 13. Dezember 2011 13:12
  To: m.m
  Subject: RE: Svenska väletablerade märkes varor.

  Hej,

  Tack för ditt mail och för att du har tagit dig tid att delge dina tankar kring vårt matsortiment. Jag vill börja med att be om ursäkt för att vårt svar har dragit ut på tiden.

  Jag har full förståelse för att du som utlandssvensk uppskattar de traditionella svenska varumärkesprodukterna. För oss på IKEA är det dock ett naturligt steg att utveckla och sälja unika produkter under vårt eget varumärke, med samma fokus på kvalitet till låga priser som tidigare. Det ger möjlighet att säkra att sortimentet lever upp till våra riktlinjer vad gäller smak, kvalitet, ingredienser, produktion m m. Våra egna produkter bygger även nu på svenska recept och traditioner och majoriteten av våra produkter är fortfarande tillverkade i Sverige.

  I vårt sortiment ingår precis som tidigare sill, knäckebröd, köttbullar, diverse drycker, kakor och godis m m. Vi har även en hel del nya produkter på väg ut till varuhusen just nu och snart kommer du bland annat att hitta flera olika laxsorter, hällakaka, tunnbröd, ost (lagrad prästost) och smörgåskaviar i butiken. Vi har även ett julsortiment och där återfinns Jansson frestelse, flera glöggsorter, pepparkakshus och julkola. Vi kommer även framöver att ha speciella aktivitetssortiment för påsk, midsommar och kräftskiva där bland annat must och kräftor kommer att ingå.

  Vi hopppas att vi får behålla dig som kund även i framtiden och att du kommer att hitta nya svenska favoriter i vårt sortiment!

  Vänliga hälsningar,
  Josefine Hallberg
  IKEA Food Services AB
  ………………………………………………………………………………..

  Hej Josefine,

  Ett välskrivet men tunnt svar. Vid en lokal, ofullständig men i alla fall genomförd test, som gjorts med 15 personer, levde ingen av IKEAs „private labels“
  upp till kvaliteten av deras märkesföreträdare. Det är enkelt att ersätta „commodities“ som tvättmedel, diskmedel, mjöl, etc., men det är en helt annan
  sak att byta tillverkare av traditionsrika väletablerade varor och varumärken, om inte märkes producenterna accepterar att tillverka varor av samma kvalitet
  at IKEA under IKEAs varumärke.

  Sasom jag tidigare meddelat sa träffar jag Ingvar under julhelgen och kommer da att framföra mitt budskap. Det finns sa manga andra sortimentsomraden där IKEA fortfarande har en minst lika stor och lönsam utvecklingspotential att det vore en fjäder i hatten om företaget kunde behalla den „svenskhet“ som delvis byggts upp pa livsmedelsomradet genom försäljning av kända traditionsbundna svenska varumärken.

  Till slut vill jag bara säga att jag inte har nagra som helst finansiella intressen i nagot av de företag vars varor Ni slutat att marknadsföra. Jag var en gang
  i IKEAs begynnelse delägare i en smaländsk möbelleverantör som salde soffor till Ert företag.

  God Jul !

  Michaël

  _______________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s