Mat är gott

Det har varit mycket åsiktsventilering vad gäller mat och dieter i media senaste veckorna. Hur och varför vissa väljer att äta som stenåldersmän och huruvida det är ett tecken på för mycket tid och pengar, att det beror på att människan har för lite att fundera över och krånglar till det i onödan. Allt för att vara speciell i ett samhälle där alla vanliga människor måste sticka ut för att verka ovanliga. Det känns jobbigt tycker jag. Och nu lägger jag mig i också. När man inte måste varför då krångla till det? Det går ju att äta och dricka bra utan att vara alltför extrem. Och så måste jag faktiskt erkänna att det gör mig lite irriterad att så många ska krångla till det utan att det utan att det finns någon anledning. Visst förstår jag att elitsatsande idrottsmän och kvinnor måste äta bra för att prestera bra. Men det behöver vanliga människor också, men krångla inte till det. Där vi bor verkar alla ha valt sitt sätt att äta, alla har en diet de följer. Det räknas kalorier och mäts antal steg som omvandlas i tabeller som visar hur många glas vin som kan drickas på kvällen. Så går det inte till hos oss. Gjorde det det så skulle jag definitivt vara smalare. Däremot tror jag att det är bra med mat som lagas från grunden, riktigt kött, grönsaker, fisk, frukt som ser ut som det ska och inte ligger i ett paket som som kan ligga i samma paket i flera månader utan att ändra färg och form. Då blir det läskig mat som innehåller helt andra saker. Men det finns gott om personer som utan anledning går för långt.

http://news.runnersworld.com/2012/08/22/when-does-eating-healthy-become-unhealthy/

Hemma hos oss som hos många andra undviker vi viss mat ofriviligt, på grund av allergier. Vi hoppas ju om vi håller allt i schack så kanske det blir bättre när magarna har vuxit till sig  eller så är det bara att leva med det. Två undviker gluten, två lactos, en mjölkprotein, en soja, fyra nötter . Det går absolut att göra undantag med gluten och mjölk om man känner för det men ofta så vill ingen fuska eftersom det betyder långsamma timmar på det stället där man pudrar näsan. (Jag inbillar mig också att det visar sig genom täta förkylningar men det är ju bara min teori.) Vi har fuskat mycket den senaste månaden i Sverige genom tex oändligt med smågodis. Sedan har vi en stackare  (plus en vuxen) med kraftiga frukt och grönsaksallergier, där går det inte att göra undantag för då blir det snabbresa till akuten. Tro mig, vi har provat, och det tar dagar innan kroppen är tillbaka på banan igen. Undviker jag att stoppa allt detta i maten jag lagar håller sig framför allt Sofia frisk på alla sätt, både magen, huden och andningen. (Vi vill ju gärna att andningen ska hållas normal.) Det är mycket som ska rättas till däremot. Kan man inte äta frukt och grönt som alla andra så måste ju det kompenseras med den frukt och grönt som går. Och då är det bara att peta i sig. Det blir mycket sparris, hallon, quiona och kronärtskockor här.

Och var vill jag komma med det här? Ingenstans egentligen mer än att säga ät allt ni kan. Med måtta! Barn och vuxna, gammal och ung. Mat är ju gott! Och krångla inte till det i onödan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s